Baby og børn

Følgende skrivelse vedrørende børn og babyer skal ses som nyttig og supplerende information, ikke en direkte diagnose. Da forskning ifm. med kiropraktisk behandling af børn og babyer er sparsomt, er de emner om børn og babyer skrevet ud fra den tilgængelige sundhedsfaglige litteratur og vores erfaringer i klinikken. 

 

Hvis du har mistanke eller bekymringer om en problemstilling hos dit barn, bør du søge råd hos din læge, sundhedsplejerske, kiropraktor eller en anden sundhedsfaglig person som har fokus på behandling af børn.

 

Børn og spædbørn

I Kiropraktorhuset er vi af den opfattelse, at flere problematikker som ung eller voksen, ofte udspringer over mange måneder eller år. Mange problemstillinger kan have udviklet sig helt fra spæd eller barnsben, og vi ser det kun som naturligt at tage udgangspunkt i og behandle de mindste patienter.

 

Vores mål med behandling af børn og spædbørn (0-12 år), samt unge mennesker, er at forsøge at forbedre deres trivsel og bevægelse, og positivt påvirke deres fremtidige udvikling. Det motoriske og kognitive går hånd i hånd*, derfor er det netop vigtigt at spædbørn, børnehavebørn og skolebørn er velfungerende motorisk.

 

*https://www.sst.dk/da/udgivelser/2016/~/media/98FE88553AE34B24A6050871AB6196F3.ashx

 

Kiropraktisk behandling af spædbørn og børn

Det er forståeligt, at man som forældre kan være lidt spændt på behandling af sine børn. Desværre er der forsat fordomme om at kiropraktik kan være lidt hårdt og voldsomt, og det kan være svært at vide hvad man som forældre går ind til med sit barn.  Vi tager en uddybende snak med jer som forældre og hvor muligt med barnet, undersøger grundigt og sørger for en god dialog inden vi behandler. Behandling er let og blid, især ved spædbørnene og babyer, og ’knæklyde’ forekommer sjældent.

 

Det er også vigtigt at vide, at kiropraktisk behandling af spædbørn er meget sikkert, og at der ikke er blevet reporteret bivirkninger. Ved seneste opgørelse i 2014 var der ikke blevet indgivet nogle klager vedrørende behandling af spædbørn til hverken Sundhedsstyrelsen eller Dansk Kiropraktor Råd. 

 

Størstedelen af vores ’små’ patienter er henvist fra andre patienter. Enten har de selv været igennem et forløb hos os, eller de har haft en positiv oplevelse, når andre søskende har fået behandling. Vi modtager også henvisninger fra sundhedsplejersker.

 

Hvad ser vi i klinikken

Nogle af de mest almindelige ting vi ser og arbejder med hos spædbørn og småbørn er bl.a.:

  • Kolik (utrøsteligt spædbarn)
  • Fladt eller skævt kranie
  • Ammeproblemer / ammebesvær (kæbe, tunge, nakke m.m.)
  • Vil ikke ligge på maven eller ryggen
  • Vil ikke kravle
  • Vil ikke gå eller har svært ved at gå
  • Svært ved at sidde / holde balancen
  • Favoritside med hovedet
  • Søvnbesvær
  • Koncentrationsbesvær

 

Udvikling af spædbørn og babyer

Fra 4 uger til ca. 18 måneder efter fødsel gennemgår den nyfødte mange udviklingsstadier. Dette involverer fin-/grovmotorik, social adfærd og kommunikation, samt kognitiv udvikling. Hvis problemer eller nedsat evne til at udføre en bevægelse opstår, kan årsagen ofte findes i et underudviklet og begrænset bevægemønster eller mangel på korrekt stimulering (f.eks. vende sig kun til en side, ligge skævt på maven og løfte hovedet skævt, kravler/rejser sig skævt osv.). Nedenfor ses en overordnet liste over børns udvikling og motoriske stadier.

Alle børn tilegner sig mentale og motoriske færdigheder i samme rækkefølge.

Den motoriske udvikling sker oppefra og nedefter. Først lærer barnet at holde hovedet, derefter at sidde, og til sidst at gå. Ingen børn vil lære at gå, før de har lært at stå uden støtte. Tidspunktet for, hvornår barnet behersker disse færdigheder, varierer meget. Nedenstående aldersangivelserne skal derfor ses som vejledende:

 

6 uger Barnet smiler
9-10 uger Ruller fra siden til ryggen
3-4 måneder Løfter hovedet og skuldrene, når det ligger på maven
6 måneder Sidder med støtte
9 måneder Kan sætte sig op
9-10 måneder Siger enkle tostavelsesord som "mor" og "far"
12 måneder Forstår enkle kommandoer
18 måneder Forsøger at spise med ske
18 måneder Går uden hjælp
18 måneder Kan stable 3-4 klodser
2-3 år Kan have kontrol over urin og afføring
3 år Taler i enkle sætninger
3 år Klæder sig af og på med lidt hjælp


Kilde: https://www.sundhed.dk/borger/patienthaandbogen/boern/sygdomme/vaekst-og-udvikling/boerns-udvikling-milepaele/

For en mere detaljeret oversigt over barnets psykosociale og motoriske udvikling fra 0 – 3 år klik her. Dog skal du som forælder tage disse med lidt forbehold, da børn er forskellige og sjældent udvikler sig i samme tempo.