Røntgen og billeddiagnostik

Hos Kiropraktorhuset Silkeborg råder vi over et digitalt røntgensystem. Afhængig af din problematik, og ud fra vores kliniske vurdering, kan vi gøre brug af dette som en del af din udredning. Når der forudsiger røntgen, vil du som patient modtage en lille mængde stråling. Vil du vide mere om røntgen eller risiko ved røntgenoptagelser, kan du læse mere nedenfor eller spørge din kiropraktor.

Røntgenundersøgelse

En almindelig røntgenundersøgelse kan udføres på alle dele af kroppen, men der er specielt velegnet til at læge lungerne og skelettet. Ofte består undersøgelse af flere optagelser fra forskellige vinkler. Røntgenbilledet bliver dannet ved hjælp af de røntgenstråler, der sendes gennem den del af kroppen, der skal undersøges.

Blødt kropsvæv som fedt, muskler, hud og blod svækker (absorberer) ikke strålerne ret meget og fremtræder som mørke skygger på billedet. Knoglevæv derimod absorberer mere af strålerne og fremtræder som hvide skygger.

Enkel knogleundersøgelser giver en meget lav dosis af røntgenstråler.

 

Er der risiko ved røntgenstråler?

Vi bliver hver dag udsat for stråling fra omgivelserne - fra jorden, luften vi indånder, maden vi spiser og fra byggematerialer. Dette kaldes tilsammen for den naturlige baggrundsstråling. Hver røntgenundersøgelse giver os en yderligere stråledosis, der varierer med typen af ​​undersøgelse fra et niveau svarende til at få dages til få års naturlig baggrundsstråling. I et livsforløb er den yderligere strålingsdosis, man får ved røntgenundersøgelser, meget lav.

Fordelen ved at få stillet en korrekt diagnose og dermed givet en rigtig behandling vil være større ende risikoen ved en røntgenundersøgelse.

 

Risikoen - set i perspektiv

En kendt skadelig virkning ved at bruge røntgenstråler til undersøgelser er minimal øget risiko for at udvikle kræft flere år efter bestrålingen. Risikoen er afhængig af stråledosis - det betyder jo højere dosis og flere undersøgelser, højere resultater.

Jeg tabellen nedenfor er den teoretiske risiko angivet for de hyppigste undersøgelser. Alle risikoniveauer er meget små sammenlignet med 25-30% risiko, vi alle har for at udvikle kræft. Ved de undersøgelser, der giver den højeste stråledosis, er der en lav risiko for at udvikle kræft.

Behovet for at få foretaget en røntgenundersøgelse bør altid vurderes ud fra din nuværende situation, men husk at risikoen ved at undlade og undersøgelse vil være større ende risikoen ved røntgenstråler.

 

 

Risiko i forhold til alder

Røntgenundersøgelser bidrager til den samlede stråledosis, man får gennem hele livet. Jo ældre man er, jo mindre er risikoen for at udvikle kræft forårsaget af røntgenstråler, simpelthen fordi der er mindre tid for kræften at udvikle sig i. Børns celler er mere følsomme over for røntgenstråler, og derfor er det de fleste kun at udsætte børn for røntgenstråler, når lægen vurderer, at det er den eneste mulighed for at opnå og sikker diagnose.

Det er et erfarent personale med særlig uddannelse og kompetencer, som udfører røntgenundersøgelser af børn.

Vi anvender udelukkende cookies til at forbedre din oplevelse på hjemmesiden og til at understøtte markedsføringen af ​​vores ydelser. Ved at fortsætte på siden eller trykke ”OK!” accepterer du brugen af ​​cookies.