Flade hoveder eller kranieskævhed

Flade hoveder eller kranieskævhed

Skævt kranie, fladt baghoved, asymmetri af ørerne, den ene del af panden længere fremme end den anden – vi ser mange forskellige kranieformer ved vores små patienter.

 

Faktorer som påvirker eller er forbundet med kranieskævhed inkluderer:

  • Begrænset pladsforhold i mors mave
  • Tidlig fødsel
  • Torticollis (svært muskulært hold i nakken ved nyfødte eller små babyer)
  • Meget rygliggende eller ensidige stillinger med hovedet
  • Begrænset tid liggende på maven ift. alder (se nedenfor for anbefaling)

 

Som kiropraktorer oplever vi tit at en hård fødsel, med generel nedsat funktion og stivhed af nakken, indskrænker den nyfødtes nakkebevægelse. Nedsat bevægelse kan tit lede til en ’favorit’ stilling og give ubalance i nakkemuskulaturen, som resulterer i at babyen ligger for meget på en side, og dermed kan udvikle eller forværre en afladning af hovedet. Samtidig har vi også erfaring med at nedsat bevægelse, og især muskelspændinger i nakken, eventuelt kan påvirke babyens evne til at løfte hovedet, når der øves mavetid og trænes nakkemuskulatur.

 

Vi anbefaler ofte at få de nyfødte undersøgt hos kiropraktoren, især ved kranieskævhed, og når din baby har en ’favorit’ side.

 

Forekomsten af lejringsbetinget kraniedeformitet varierer med alderen. Ifølge et studie fra 2013 er der kranieskævhed ved 16% i 6 ugers-alderen, 19,7% ved 4 måneder og 3,3% i 2-års-alderen.

 

Hvad kan I selv gøre som forældre:

  • Placere barnet således, at forældre, lys og legetøj er på skiftende sider
  • Få barnet til at ligge mest muligt på maven, når det er vågent (en god tommelfingerregel er enten alder i uger x 5 min/dag, eller ca. 10-20 min/dag den første måned, 20-30min/dag den anden måned, 30 min/dag den tredje osv.)
  • Variere og skifte barnets stilling, når der mades, får flaske eller ammes (mest fokus på den modsatte side af affladningen)
  • Undgå at bruge barnestol eller autostol i for lang tid ad gangen (især ved opretsiddende stillinger). Spædbørn og små babyer er dårligt i stand til at holde hovedet i midt-position og kan hurtigt udvikle en præference til en af siderne

 

Læs mere om kiropraktisk behandling af babyer her.

https://www.sundhed.dk/sundhedsfaglig/laegehaandbogen/paediatri/tilstande-og-sygdomme/ortopaedi/positionel-hovedskaevhed/

 

 

 

Vi anvender udelukkende cookies til at forbedre din oplevelse på hjemmesiden og til at understøtte markedsføringen af ​​vores ydelser. Ved at fortsætte på siden eller trykke ”OK!” accepterer du brugen af ​​cookies.