Kolik ved spædbørn
Kolik er ikke en sygdom men en beskrivelse af gråd hos et raskt spædbarn. Ved kolik er der typisk gråd mere end 3 timer/dag, mere end 3 gange om ugen. Prognosen er god.
Typisk starter gråden i anden leveuge, og symptomer topper 6 uger efter fødsel, og ophører typisk inden barnet er 5 måneder gammel. Hos 60% af babyer er størstedelen af gråden aftaget ved 3 måneders alderen.
Årsagen til kolik er ukendt, dog er der flere teorier som bl.a. problemer med mave-tarm og fordøjelse og mulig overfølsomhed for komælk. Nogle teorier peger også på psykiske eller sociale faktorer, disse er dog svære at definere. Kolik er ikke farligt og man skal som forældre også huske at gråd er en naturlig del af et barns udvikling, da det er deres eneste kommunikationsform.
Med kiropraktiske øjne mener vi at smerter og ubehag fra forstyrrelser i ryggens muskler og led muligvis også kan være en årsag til kolik. Tidligere forskning* peger også på, at der er en positiv effekt af kiropraktisk behandling, og har påvist en reduktion i antal timer med gråd hos spædbørn behandlet ved kiropraktor fremfor dem, der ikke modtog behandling.
Læs mere om kiropraktor behandling af babyer
Hvad kan du selv gøre ved kolik?
Der er ingen generelle anbefalinger eller klar forskning ift. kolik. Nedenstående skal ses som råd i forhold til at begrænse og komme bedst igennem perioder med meget gråd
- Forsæt med amning, med ekstra fokus på ammestilling
- Godt med kropskontakt
- Lad barnet bøvse under måltider
- Lad barnet spise sig mæt og få den fedemælk (kan vurderes efter amning ved at se en tykkere hvid overflade på tungen)
- Beroligende aktivitet (vugge, varme bade, tur i barnevogn)
Alternativer:
- Sukkervand (2 ml/gang efter behov)
- Forsøge at begrænse eller stoppe indtag af mælkeprodukter, æg, hvede, nødder og andre mulige allergener i en periode
- Monotone lyde og vibrationer (bil, vaskemaskine, støvsuger, OBS: der findes apps til smartphone med diverse lyde)
- Tiltag ift., komælksoverfølsomhed (stop/begræns eller udskift modermælkserstatning der indeholder komælk – dog efter konsultation med læge eller sundhedsplejerske)
*Dobson D, Lucassen PLBJ, Miller JJ, Vlieger AM, Prescott P, Lewith G. Manipulative therapies for infantile colic. Cochrane Database of Systematic Reviews 2012, Issue 12. Art. No.: CD004796. DOI: 10.1002/14651858.CD004796.pub2.