Hovedpine

Der findes mange former for hovedpine, og det kan være svært at skille en type hovedpine fra den anden. Det er heller ikke usædvanligt at have blandingshovedpine, dvs. flere typer hovedpine samtidig. Derfor er det vigtigt at blive ordentlig udredt. De tre typer hovedpine vi mest ser i klinikken er:

 

Spændingshovedpine (tensionshovedpine, stresshovedpine, muskelhovedpine)

Hovedpinen er kendetegnet ved en trykkende smerte i begge sider af hovedet, som et stramt bånd, af let-moderat intensitet. Hovedpinen starter typisk som muskelspændinger i nakke og skuldre, trækker op til baghovedet og frem mod panden. Der kan samtidig være let svimmelhed. Det er tit at smertestillende piller ikke har nogen betydelig effekt. Hovedpinen kan vare alt fra 30 min til 1 uge, og opstår typisk flere gange om måneden.

 

Nakkehovedpine (cervikogen hovedpine eller nakke udløst hovedpine)

Hovedpinen er hel- eller halvsidig og kan skifte side. Smerten begynder ofte omkring baghovedet og kraniekanten, trækker frem over tindingen og til panden, og mærkes især over øjet (en hel eller halvsidig hjelmfordeling). Smerten beskrives ofte som en skarp stikkende og dunkende smerte, af moderat til svær intensitet. Ofte kan smerten nedsætte bevægelsen af nakken og sideløbende kan der være svimmelhed og kvalme. Hovedpinen kan vare alt fra 30-60 min. til flere timer og kan opstå flere gange på en uge. Hovedpinen kan forværres ved bevægelse af nakken eller holde hovedet i samme stilling i længere tid og skyldes aflåsning af led og spændt muskulatur i den øverste del af nakken. Denne hovedpine ser vi tit reagere godt på kiropraktisk behandling.

 

Migræne

De to hyppigste former for migræne er migræne med aura og migræne uden aura. Mange patienter kan have begge typer.

 

Migræne uden aura

Migræne uden aura er anfaldsvis hovedpine med en varighed på mellem 4-72 timer, typisk beskrevet som en halvsidig dunkende smerte, af moderat til svær intensitet, der forværres ved fysisk aktivitet og anstrengelse. Sideløbende er der typisk kvalme, opkast samt overfølsomhed for lys og/eller lyd.

 

Migræne med aura

Kendetegnes ved forvarsler før hovedpinen opstår. Forvarslerne består typisk af synsforstyrrelser (flimmer, prikker eller linjer), og/eller kortvarigt synstab samt forbigående føleforstyrrelser i arme og ben, og lette lammelser i ansigtet. Aurasymptomer vare typisk 5-60 minutter, og symptomerne efterfølger hinanden.

 

Anbefalinger

Motion i form af lav belastning og udholdenhedstræning, forbedret kost, rygestop, forbedret søvnmønster og en god arbejdsstilling har vist sig at kunne forebygge nakkeudløst- og spændingshovedpiner til en vis grad


Ud fra vores egen erfaring, kan især spændingshovedpine og nakkehovedpine reagere godt på kiropraktisk behandling, hvor især spændinger og låsninger i øvre nakke frigøres. Vi oplever også at hovedpiner har god effekt af massage, akupunktur, og at vores fysioterapeut har god succes med behandling af migræne.


Har du brug for hjælp, så er du meget velkommen til at kontakte klinikken her og bestille en konsultation – så vurderer en af vores behandlere, hvordan vi bedst kan hjælpe dig med din problemstilling.

 


Læs mere om tværfaglig behandling

 

https://dskkb.dk/wp-content/uploads/2019/10/Vejledning_Hovedpine_3korr.pdf

https://www.sundhed.dk/sundhedsfaglig/laegehaandbogen/neurologi/symptomer-og-tegn/hovedpine/

Vi anvender udelukkende cookies til at forbedre din oplevelse på hjemmesiden og til at understøtte markedsføringen af ​​vores ydelser. Ved at fortsætte på siden eller trykke ”OK!” accepterer du brugen af ​​cookies.